1
1
kup słodkie przezenty
PRODUKTY
Więcej
TARTALETKA Z ŻURAWINĄ Tartaletka na kruchym spodzie, wypełniona nadzieniem żurawinowo - gruszkowym, pokryta bezą i owocami żurawiny.
Prawdziwe smaki
Prawdziwe smaki, prawdziwe doznania... Od ponad 140 lat nasi cukiernicy i kucharze przygotowują ciastka, ciasta, torty, czekolady, pralinki i wiele innych przysmaków - zawsze z najlepszych surowców, zawsze z pasją i dbałością o najwyższą jakość. Jesteśmy dumni z tego, że tak wiele osób uważa nasze pączki, eklerki, WZ-etki, lody czy pralinki za najlepsze, i stale do nas wracają. Nie spoczywamy na laurach, stale kreujemy nowe smakołyki, żeby zaskakiwać nawet najbardziej wymagających klientów.
Więcej
PĄCZEK Najsłynniejszy spośród wyrobów naszej firmy pączek z różą jest wykonany z ciasta drożdżowego smażonego na tłuszczu wieprzowym, z wierzchu lekko lukrowany z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Więcej
MUS MALINOWY Mus malinowo - waniliowy to ciastko o konsystencji musu, na bazie bitej śmietany i białej czekolady.
Więcej
TARTA KARMELOWA Tarta na kruchym spodzie z nadzieniem karmelowo - orzechowym, pokryta czekoladowym ganache.
Więcej
JOGURTINA Miniaturowa wersja tortu jogurtowego. Wykonana z ekologicznego jogurtu w formie lekkiego ciastka musowego ozdobionego listkiem świeżej mięty lub melisy. Ze względu na orzeźwiający smak, delikatność musu jogurtowego i zawartość malin jest wspaniałym deserem w ciepłe dni. Szczególnie polecana osobom dbającym o linię, gdyż ciastko to nie zawiera zbyt dużo kalorii, za to dużo witamin i minerałów. Ponieważ nie zawiera alkoholu, jest też polecane dzieciom.
MARKA A.BLIKLE
Firma A. Blikle została założona przez Antoniego Kazimierza Bliklego 11 września 1869 roku. Przez ponad 140 lat swojego istnienia cukiernie prowadzone przez kolejne pokolenia rodziny Blikle były świadkami i uczestnikami historii Warszawy i Polski, osładzając klientom zarówno te szczęśliwe jak i te gorzkie chwile.
Poprzednie Następne
LOKALE
A.Blikle to cukiernie i kawiarnie oraz delikatesy oferujące produkty wytrawne. Zapraszamy do lokali w Warszawie, Konstancinie-Jeziornej, Katowicach, Kielcach, Częstochowie, Gliwicach, Łodzi.

WYBIERZ MIASTO

PRZEPISY

Królewska babka drożdżowa

Składniki:

500 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 niewielkie obgotowane gruszki
Masło do wysmarowania formy
Kandyzowana skórka pomarańczy

Lukier:

1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku dodając jedną łyżeczkę cukru i odstawiamy, aby podwoiły swoją objętość. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, jajko i żółtka roztrzepujemy i ucieramy z cukrem, a następnie łączymy z przesianą wcześniej mąką. Dodajemy rozczyn drożdżowy oraz dwie niewielkie, wcześniej obgotowane i pokrojone na drobne kawałki gruszki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto po wyrobieniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h. Następnie smarujemy formę masłem, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy ponownie na ok. 1h, aby ponownie wyrosło. Po tym czasie wstawiamy formę do wcześniej nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Lukier przygotowujemy ucierając cukier puder z sokiem z cytryny Gotową babkę polewamy lukrem i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.

Faworki

Składniki:

500 g mąki
4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
6 żółtek
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki spirytusu
50 g masła
700 g smalcu do smażenia
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać przez sito, dodać żółtka, cukier, śmietanę, spirytus i rozpuszczone masło. Całość wymieszać, a następnie zagnieść ciasto i „wybić wałkiem” - czyli napowietrzyć. Wyrobione ciasto włożyć na godzinę do lodówki, a następnie odrywać po kawałku i rozwałkowywać na cienkie placki. Pokroić na paski o szerokości 3-4 cm i długości ok. 10 cm. Im ciasto będzie cieńsze, tym faworki smaczniejsze. Na środku każdego prostokąta trzeba zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta formując faworek. Ułożyć na stolnicy. Faworki należy smażyć z obu stron (po ok. 2 minuty na stronę) w mocno rozgrzanym tłuszczu (ok. 180°C) na jasnozłoty kolor. Usmażone delikatnie wyłożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć tłuszcz. Faworki układać na talerzu warstwami, posypując cukrem pudrem.

Sernik domowy

Składniki:

1 kg mielonego sera
8 jajek
150 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki rodzynek
16 g (1 opak.) cukru waniliowego
250 g cukru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
cukier puder lub lukier do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać ser i wszystko ucierać aż masa stanie się pulchna. Pod koniec ucierania dodać rozpuszczone masło i mąkę. Następnie wsypać startą skórkę pomarańczy i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Całość przełożyć do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 26-28 cm. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godz. w temp. 150°C, następnie zmniejszyć temperaturę do 130 °C i piec jeszcze ok. 20 minut. Po wystygnięciu sernik można dodatkowo udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Tarta kajmakowa
A. Blikle

Składniki:

500 g ciasta kruchego słodkiego A.Blikle
250 ml pełnotłustego mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
200 g cukru
100 g masła o temperaturze pokojowej
1 laska wanilii
Odrobina masła i mąki do wysmarowania foremek
Połówki migdałów do dekoracji

Wykonanie:

Babeczki:
Przygotować 12 foremek do wypieku babeczek.  Każdą należy wysmarować masłem i wysypać mąką.
Rozmrożone,  schłodzone ciasto kruche rozwałkować i wykleić nim przygotowane wcześniej foremki. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu babeczki wyjąć z foremek.

Masa kajmakowa:
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i nożem wyjąć ziarenka ze środka. Do garnka o grubym dnie wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i nasionka wanilii. Całość gotować na niewielkim ogniu, co pewien czas mieszając. Po ok. 30 minutach masa powinna zacząć gęstnieć. Aby zmniejszyć ryzyko przypalenia się kajmaku, polecamy w tym momencie umieścić garnek w drugim większym garnku z gotującą się wodą i kontynuować dalsze gotowanie w tzw. kąpieli wodnej. Będzie to trwało ok. 2-3 godzin. Kajmak jest gotowy, gdy jego konsystencja zacznie przypominać gęstą śmietanę. Teraz należy dodać masło, jeszcze chwilę podgrzewać i mieszać do połączenia się składników.
Ciepłą masą napełniamy upieczone babeczki i dekorujemy najlepiej uprażonymi połówkami migdałów. Pycha.

Poprzednie Następne
KONTAKT
A.Blikle Sp. z o.o.
ul. Nowy Świat 35
00-029 Warszawa


Dział Sprzedaży
tel.: +48 22 288 80 60
tel.: +48 607 429 243
e-mail: sprzedaz@blikle.pl

Jesteśmy dla Państwa dostępni od poniedziałku do piątku
w godzinach 9.00 - 17.00

Obsługa E-sklepu A.Blikle
tel.: +48 22 288 80 60
e-mail: sklep@blikle.pl


Biuro Zarządu firmy A.Blikle
tel.: +48 22 288 80 61
e-mail: biuro@blikle.pl


Dział Marketingu A.Blikle
e-mail: marketing@blikle.pl


Dział Księgowości A.Blikle
tel.: +48 22 288 80 62
e-mail: ksiegowosc@blikle.pl

Zamówienia specjalne

O wielu lat realizujemy specjalne zamówienia dla klientów indywidualnych i firmowych. Jeśli szukacie Państwo wyjątkowego tortu, słodkich przysmaków z logo firmy lub oferty cateringowej, koniecznie skontaktujcie się z nami:

Dział Sprzedaży
tel.: +48 22 288 80 60
tel.: +48 607 429 243
e-mail: sprzedaz@blikle.pl

Praca

W związku z rozwojem firmy, stale poszukujemy kandydatów na stanowiska sprzedawcy, kierownika cukierni, kelnera, cukiernika. Osoby zainteresowane prosimy o przesłanie cv na adres kadry@blikle.pl

OFERTY PRACY

Franczyza

Osoby zainteresowane prowadzeniem cukierni pod marką A. Blikle prosimy o przesłanie zgłoszenia na adres franczyza@blikle.pl

WIĘCEJ INFORMACJI

Informacje o spółce

A.Blikle Sp. z o.o., z siedzibą w Warszawie, działa pod adresem: 00-029 Warszawa, ul. Nowy Świat 35. Wpisana do rejestru przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem KRS 0000152100, o numerach NIP: 5260312147, REGON: 010255985.

WIĘCEJ INFORMACJI

Regulamin strony